В якій формі вітамін D засвоюється краще

Яку форму краще обрати? Водяний розчин або ж масляний, жувальні таблетки або ж капсули?

Вітамін D, який раніше вважався важливим лише для здоров’я дітей і правильного розвитку в них кісткової системи, нині привертає увагу лікарів багатьох спеціальностей.

На сьогодні розроблено декілька форм вітаміну D, у кожної з яких є свої сильні та слабкі сторони.

Дослідження останніх років довели його роль у підтримці здоров’я кісткової та м’язової тканин протягом усього життя людини. Однак з’ясовано, що вітамін D має й позаскелетні ефекти, зокрема сприятливо впливає на серцево-судинну, імунну, продуктивну та інші системи.

Для утворення вітаміну D в організмі ключове значення має інсоляція. Переважна більшість населення України перебуває у групі ризику дефіциту вітаміну D, оскільки практично вся територія нашої країни розташовується досить далеко від екватора, і навіть влітку сонячних променів недостатньо для адекватного синтезу цього вітаміну. Вміст вітаміну D в основних харчових продуктах незначний, тому компенсація дефіциту шляхом збільшення вживання продуктів з високим вмістом вітаміну (печінка тріски, лосось, сардини, скумбрія і т. д.) не може поліпшити ситуацію.

Використання спеціальних засобів, що містять вітамін D, найбільш ефективне для профілактики або лікування недостатності/дефіциту.

Водорозчинна форма вітаміну засвоюється швидше, ніж вітамінний розчин на основі олії. Це відбувається тому, що будь-яка олійна субстанція, потрапляючи у травний тракт людини, повинна бути розщеплена травними ферментами та тільки після цього зможе всмоктатися. Тому олійний розчин вітаміну D засвоюється повільніше і лише за умови нормального функціонування ферментної системи шлунка та кишківника.

Водному розчину не потрібно такого попереднього розщеплення, він швидко всмоктується. Але для дорослої людини дозування краплями незручне — можливі порушення застосування. Не всім подобається смак олійного розчину вітаміну D. Капсульна форма олійного розчину дозволяє людині позбутися неприємних смакових відчуттів, але й не завжди цілком розчиняється в початкових відділах тонкої кишки.

Через незручності приймання вітаміну D у вигляді розчинів у повсякденному житті (на роботі, у громадському місці) пацієнти втрачають мотивацію дотримуватися правильного режиму застосування.

Капсульна форма олійного розчину дозволяє людині позбутися неприємних смакових відчуттів, але й не завжди цілком розчиняється в початкових відділах тонкої кишки.

Для подолання недоліків інших форм було розроблено жувальну форму таблеток з вітаміном D (ДевіСол Стронг, «ОРІОН ФАРМА»), які мають низку переваг:

  • ДевіСол Стронг зручно дозувати, що дозволяє точно дотримуватися рекомендацій щодо добового застосування цього життєво важливого нутрієнта (1 таблетка містить 2000 МО або 4000 МО холекальциферолу);
  • ДевіСол Стронг має приємні смакові якості;
  • у процесі розжовування подразнюються смакові рецептори ротової порожнини, що викликає рефлекторне вироблення слини, жовчі та шлункового соку. Всмоктування вітаміну з жувальної таблетки ДевіСол Стронг починається вже в ротовій порожнині. Компоненти слини прискорюють розчинення молекул вітаміну D;
  • надалі вітамін D надходить у просвіт кишківника, де вже є достатня кількість травних соків для його активного зв’язування і всмоктування;
  • ДевіСол Стронг зручно приймати, адже це не потребує запивання або розчинення у воді;
  • ДевіСол Стронг випускається у Фінляндії згідно з найсуворішими вимогами до якості та безпеки.


Автор: Оріон Фарма

Читайте також

Кальциферол і його метаболіти беруть найактивнішу участь у понад тридцяти різноманітних біохімічних реакціях, що протікають у людському організмі.
17.06.2021
Яку форму краще обрати? Водяний розчин або ж масляний, жувальні таблетки або ж капсули?
05.02.2021
Скільки потрібно цієї речовини щодобово? Які ознаки її дефіциту? Чому цей дефіцит виникає, і як йому запобігти? Про все це наша стаття.
05.02.2021

РЕКЛАМА ДІЄТИЧНОЇ ДОБАВКИ. НЕ Є ЛІКАРСЬКИМ ЗАСОБОМ. ПРОДУКТ НЕ МОЖЕ ВИКОРИСТОВУВАТИСЯ В ЯКОСТІ ЗАМІНИ ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ. ПЕРЕД ВЖИВАННЯМ ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЬ З ФАХІВЦЕМ, ОЗНАЙОМТЕСЯ З ІНСТРУКЦІЄЮ.

menu