Дозування вітаміну D: кому та у яких дозах його приймати?

Кальциферол і його метаболіти беруть найактивнішу участь у понад тридцяти різноманітних біохімічних реакціях, що протікають у людському організмі.

Кальциферол і його метаболіти беруть найактивнішу участь у понад тридцяти різноманітних біохімічних реакціях, що протікають у людському організмі.

Вітамін D нині згадується чи не в кожній статті про здоровий спосіб життя, рекомендації щодо його прийому можна почути від лікарів будь-якої спеціальності: від педіатра або стоматолога до гінеколога й ендокринолога. І це не дивно: кальциферол і його метаболіти беруть найактивнішу участь у понад тридцяти різноманітних біохімічних реакціях, що протікають у людському організмі. І вчені припускають, що це лише видима частина айсберга, тобто ті властивості вітаміну D, які вже вивчені. Імовірно, за межами уваги поки що залишається ще безліч властивостей і можливостей цієї дивовижної речовини. Однак те, що вже відомо вченим, насправді вражає!

Доведено, що кальциферол не лише бере участь в обміні кальцію і фосфору (це одна з найбільш вивчених його властивостей), але також забезпечує адекватну роботу всіх ланок імунної системи, залоз внутрішньої секреції, зменшує інтенсивність запальних реакцій, чинить потужну нейропротекторну дію. Існують обґрунтовані припущення про те, що вітамін D грає роль у запобіганні хвороби Альцгеймера і деяких інших когнітивних розладів. А з огляду на глибоку залученість кальциферолу в роботу імунітету, можна припустити, що в питаннях захисту від онкопатології він теж грає важливу роль, адже саме наша власна імунна система першою відстежує та усуває клітини, у яких почалося патологічне ділення, характерне для онкологічного процесу.


«Сонячний» вітамін

Вітамін D — унікальна речовина, яка не лише надходить до нас ззовні, у складі продуктів харчування, а й виробляється в організмі самостійно. Процес синтезу відбувається у шкірі під дією сонячного світла, точніше, ультрафіолетових променів. З цією обставиною пов’язаний, з одного боку, популярний стереотип, згідно з яким здорова доросла людина додаткового прийому вітаміну D не потребує — вона ж все одно буває на сонці і правильно харчується. Але щоб організм був надійно забезпечений кальциферолом цілий рік, потрібно проживати на півдні від 40-ї паралелі, в іншому випадку восени і взимку (а на півночі — протягом усього року) власного синтезу вітаміну D буде недостатньо. Продукти харчування — теж не найнадійніше джерело: кальциферол міститься головним чином у червоній рибі, печінці тріски, жирному оселедці, яєчних жовтках і жирних сирах. Такі продукти не є основою нашого раціону, а через їхню високу жирність деяким людям вони взагалі протипоказані.

З іншого боку, два «природні» шляхи надходження в організм вітаміну D — продукти харчування і власний синтез — дещо ускладнюють визначення дозування вітамінних добавок з кальциферолом. Як визначити, чи потребує людина додаткового надходження вітаміну D в організм? Скільки потрібно приймати кальциферолу додатково, у складі полівітамінних препаратів?


Рівень вітаміну D в організмі

Визначити, чи достатньо організм забезпечений кальциферолом, просто: здати аналіз крові для визначення в ній рівня транспортної форми вітаміну D — 25(OH)D.

Інтерпретація результатів аналізу наступна:

Рівень 25(OH)D у крові (нг/мл)Стан організму
30-100Достатній рівень вітаміну D
20-29Недостатність вітаміну D
10-19Дефіцит вітаміну D
<10Виражений дефіцит вітаміну D
>150-200Надлишок вітаміну D

Нормою вітаміну D вважається рівень вище 30 нг/мл. При цьому деякі дослідники переконані, що якщо результат наближений до нижньої межі норми, варто також приймати кальциферол з лікувальною метою, адже оптимальний рівень цієї речовини значно вищий за 30 нг/мл і коливається в межах від 30 до 60 нг/мл.


Декілька слів про одиниці вимірювання

У різних джерелах можна побачити різні рекомендовані дози кальциферолу. Однак ця обставина зазвичай пов’язана не з різними думками вчених щодо оптимальної дози вітаміну, а з одиницями вимірювання, у яких прийнято вказувати дозування. У нашій країні традиційно прийнято позначати рекомендовану до прийому кількість вітаміну D у мікрограмах (мкг). У зарубіжній літературі найчастіше можна зустріти дозування в перерахунку на міжнародні одиниці, МО (або international units, IU).

40 МО вітаміну D дорівнює 1 мкг речовини. Відповідно, 1 МО дорівнює 0,025 мкг кальциферолу

Для зручності розрахунків можна скористатися наступною таблицею:

1 MO0,025 мкг
100 МО2,5 мкг
400 МО10 мкг
500 МО12,5 мкг
1000 МО25 мкг
5000 МО125 мкг
10000 МО250 мкг (0,025 мг)


Оптимальне дозування вітаміну D

Доросла людина може підібрати оптимальне дозування кальциферолу, орієнтуючись на його рівень у крові. Таблиця рекомендованих доз вітаміну для дорослих:

Рівень 25(OH)D (нг/мл)Дозування вітаміну D на добу (МО)
< 205 000
21–302 000
31–801 000

Якщо рівень 25(OH)D становить вище 80 нг/мл, профілактичний прийом вітаміну D не потрібен, достатньо регулярних прогулянок на сонці та повноцінного різноманітного харчування.


Дозування під час клімаксу

Клімакс є важким випробуванням для жіночого організму. Фізіологічні коливання гормонального фону, пов’язані зі згасанням функції яєчників, тісно пов’язані зі змінами обміну кальцію. Результатом цього стає характерний для менопаузи остеопороз, часті переломи кісток, які потім довго і важко зростаються. Одночасно з цим поступово сповільнюється природний процес синтезу вітаміну D у шкірі.

Для профілактики гіповітамінозу D рекомендується прийом кальциферолу в дозуванні до 2000 МО на день*. Рекомендується провести аналіз крові на рівень 25(OH)D — можливо, потрібна вища доза кальциферолу.

Якщо немає можливості зробити аналіз концентрації вітаміну в крові, рекомендований безпечний прийом вітаміну в дозі 4000 МО на день протягом 3–6 місяців для корекції ймовірних порушень*.


Дозування для пацієнтів з патологіями суглобів, хребта, переломами

Прийом вітаміну D у період реабілітації після переломів, а також у складі комплексного лікування хронічних деструктивно-запальних захворювань суглобів і хребта дозволяє підвищити ефективність лікувальних заходів.

Звичайно, бажано досліджувати плазмові концентрації вітаміну D в крові пацієнта. Але навіть якщо такої можливості немає, оптимальним курсом є прийом 4000 МО вітаміну D на день протягом 3–6 місяців. Потім можна перейти на підтримувальні дози (2000 МО/день)*.

*Pawel Pludowski et al. Practical guidelines for the supplementation of vitamin D and the treatment of deficits in Central Euro pe — recommended vitamin D intakes in the general population and groups at risk of vitamin D deficiency. Endokrynologia Polska DOI: 10.5603/EP.2013.0012 Tom/Volume 64; Numer/Number 4/2013 ISSN 0423–104X.

Читайте також

Кальциферол і його метаболіти беруть найактивнішу участь у понад тридцяти різноманітних біохімічних реакціях, що протікають у людському організмі.
17.06.2021
Яку форму краще обрати? Водяний розчин або ж масляний, жувальні таблетки або ж капсули?
05.02.2021
Скільки потрібно цієї речовини щодобово? Які ознаки її дефіциту? Чому цей дефіцит виникає, і як йому запобігти? Про все це наша стаття.
05.02.2021

РЕКЛАМА ДІЄТИЧНОЇ ДОБАВКИ. НЕ Є ЛІКАРСЬКИМ ЗАСОБОМ. ПРОДУКТ НЕ МОЖЕ ВИКОРИСТОВУВАТИСЯ В ЯКОСТІ ЗАМІНИ ЗБАЛАНСОВАНОГО ХАРЧУВАННЯ. ПЕРЕД ВЖИВАННЯМ ПРОКОНСУЛЬТУЙТЕСЬ З ФАХІВЦЕМ, ОЗНАЙОМТЕСЯ З ІНСТРУКЦІЄЮ.

menu